SUZAH u posjetu članici iz Zadra

U četvrtak, 13.09. u Zadru je održano predstavljanje literature „Autizam: Vodič za roditelje i njegovatelje nakon dijagnoze“. Dio hrvatske javnosti je već imao priliku upoznati se s ovim materijalom povodom ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu početkom travnja. Vodič, koji je nastao kao odgovor na mnoga pitanja roditelja i struke oko autizma, sada je doživio i drugo izdanje. Ovog puta tisak literature je organiziran od strane naše udruge članice iz Zadra, uz financijsku podršku Zadarske županije i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. 

Domaćin i organizator konferencije za novinare i javnost je bila Udruga za autizam Zadar, članica SUZAH-a, na čelu s predsjednikom udruge Antom Armaninijem. Ispred SUZAH-a u događanju je sudjelovao Nikola Tadić, programski koordinator SUZAH-a te je ispred Udruge „Pogled“ iz Nedelišća u Zadru bio Dalibor Kuhta te koordinatorica programa Tanja Dragović.

Posjet je imao nekoliko tema i razloga. 

Udruga za autizam Zadar je organizacija koja je u posljednje vrijeme doživjela rast i širenje svojih usluga i vidljivosti u gradu Zadru i okolici. Ovaj, drugi posjet predstavnika SUZAH-a Zadru i predstavnicima udruge imao je za cilj pružanje potpore organizaciji u njihovoj komunikaciji s lokalnom samoupravom. S obzirom na širenje usluga i povećanje broja članova, te očiglednoj potrebi, Udruga za autizam Zadar treba imati veću podršku svoje lokalne vlasti. I u financijskom obliku, ali i kroz podrške grada Zadra u nalaženju adekvatnog prostora za djelovanje udruge koja se brine o izuzetno ranjivim stanovnicima Zadra, djeci s autizmom i njihovim obiteljima. 
Sadašnjih 15-tak kvadrata bez sanitarnog čvora te nemogućnost plaćanja stručnjaka stvaraju prepreku za rast udruge i uključivanje još više djece u prijeko potrebne programe rehabilitacije i podrške. 

Dalibor Kuhta predsjednik izvršnog odbora Udruge „Pogled“ iz Nedelišća sudjelovao je u konferenciji kao svjedok važnosti lokalne podrške, na svim razinama, u razvoju udruga roditelja djece s autizmom. 
Nedelišće, kao mala općina s nešto manje od 12000 stanovnika bila nam je podrška od samog starta. Danas, kada smo etablirana organizacije s nekoliko desetaka korisnika i podrškom od Europskog socijalnog fonda, MDOMSP, te EUFA-e podrška općine i njezinih stanovnika se nastavlja. Sve skupa možemo govoriti o godišnjoj podršci od preko 60 tisuća kuna, rekao je Kuhta pred okupljenima. 

Važno je zahvaliti i predstavnicima grada Zadra, gradskih ureda i gradskih institucija koji su sudjelovali u događanju te pozorno slušali potrebe roditelja i izazove s kojima se susreću. Posebno je ohrabrujuća bila izjava zamjenice gradonačelnika Zadra, Jagode Surać. Čula sam vaše potrebe i kao baka i mama razumijem vašu borbu za zdravlje i potrebe vaše djece. U tom kontekstu želim reći da radimo gotovo svaki dan na pokretanju radova za što skoru izgradnju centra Mozile, gdje će vaša djeca moći dobiti neke prijeko potrebne usluge, rekla je pred okupljenima Surać. 

U konačnici, vrijeme provedeno u Zadru je omogućilo i sastanak između predsjednika udruge iz Zadra, Ante Armaninija, Dalibora Kuhte, Tanje Dragović i Nikole Tadića ispred SUZAH-a u sklopu ESF projekta „Kapacitiraj, organiziraj, volontiraj“. Ovaj projekt koji provodi Udruga „Pogled“ ima za cilja jačanje kapaciteta udruga članica SUZAH-a za provedbu i koordinaciju volonterskih programa. U sklopu sastanka okupljeni su mogli razmijeniti iskustva oko korištenja volonterskih kapaciteta u radu s djecom s autizmom te razgovarati o izazovima koje donosi rad s volonterima. Roditelji koji su sudjelovali u sastanku su imali priliku još jednom čuti o programima koje provodi udruga iz Nedelišća te njihovim metodama upravljanja brojnim volonterima.