Održana edukacija za djelatnike HZZO-a

U srijedu, 13.06. voditelj Odjela za zaštitu zdravlja vulerabilnih skupina, dr.sc. Tomislav Benjak, organizirao je edukaciju za djelatnike Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Edukacija, koja je organizirana u prostorima Medicinskog fakulteta u Zagrebu okupila je predstavnike 10 organizacija civilnog društva koje djeluju u području skrbi za različite skupine osoba s invaliditetom. 

Edukaciji je stkruktirana kao serija manjih predavanja o različitim oblicima invaliditeta te je više od 30 zaposlenika HZZO-a imalo priliku saslušati i kratki uvod u tematiku autizma. Ispred Saveza udruga za autizam Hrvatske govorila je Lea Črček, radni terapeut s višegodišnjim iskustvom te voditeljica programa SUZAH-a „Mama i tata – znaju i stignu“. 

Kao podlogu za predstavljanje tematike autizma Črček je iskoristila program 3koraka, koji je predstavljen javnosti u travnju ove godine. Okupljeni su imali priliku čuti o specifičnostima autizma no prije svega je poslan poziv svim javnim službenicima da pokažu strpljenje i razumijevanje za osobe s autizmom i njihove obitelji. Djelatnica SUZAH-a je u kratkim anegdotama ispričala tijek dana osobe s autizmom te obitelji i naglasila sve pripreme i trud koji su potrebni za posjet jednoj ustanovi kao što je HZZO. Uz to, napravila je i mali pregled prava koja imaju osobe s autizmom i njihove obitelji s nadom da će se u nekim slučajevima još ubrzati proces ostvarivanja svih prava za ovu ranjivu skupinu. 

Jozo Dubravac, viši inspektor za razvoj ljudskih potencijala pri HZZO-u, je po završetku edukacije naglasio važnost ovakve suradnje te pohvalio sve predavače kao izuzetno angažirane i informirane.