Teniski klub Travnjak traži nove članove za svoj program

Krajem svibnja ove godine djelatnici Teniskog kluba Travnjak kontaktirali su Savez udruga za autizam sa željom uspostavljanja suradnje i razmjene iskustava. 

Teniski klub je specifičan na prostoru grada Zagreba jer provodi program za djecu s poremećajem iz spektra autizma. Ekipa iz Travnjaka želi proširiti svoj program i uključiti još djece u svoje aktivnosti te ovim putem poziva sve zainteresirane roditelje da ih kontaktiraju putem mobilnog telefona na broj: 091 9079 186 (Ana Marija) ili putem Facebook stranice kluba https://www.facebook.com/tc.travno/ 

Vođeni iskustvima roditelja djece s poremećajem iz spektra autizma, odlučili su pokrenuti ovaj program kako bi djeci darovali jedno novo iskustvo i priliku za učenje odnosno primjenu  naučenih ponašanja kroz program tenisa. Neznatan broj djece ima priliku biti dio uobičajenih sportskih aktivnosti (posebno timskih aktivnosti) ili nekih drugih događanja koja nisu dio terapijskih tretmana ili obiteljskih proslava. 

I sami roditelji imaju sve više upita kako organizirati djetetu slobodno vrijeme, jer uz sav trud postignut zajedničkim snagama roditelja i stručnjaka uključenih u razvoj djeteta, i dalje ostaje djelomičan problem pri uspostavljanju kvalitetnih i spontanih odnosa s vršnjacima u ne strukturiranim situacijama, poput rođendana, igranja na igralištima i sl.

Program je koncipiran kao polu-individualan s obzirom da se radi o djeci koja najbolje funkcioniraju u radu 1 na 1. Osnovne grupe su sa četiri do pet polaznika i sa njima rade dva trenera i socijalna radnica. Manje grupe sa 3 polaznika može voditi jedan trener. Baza programa su ITF Play & Stay metode koje smo prilagodili mogućnostima i sposobnostima polaznika, prema smjernicama Američke teniske asocijacije i njihovog programa „Adaptive Tennis“. U radu se koriste svi rekviziti iz Play & Stay metode. 

Teniski Klub Travnjak osnovan je 2014. godine sa svrhom razvitka, unapređenja i promoviranja teniskog sporta i zdravog života u Novom Zagrebu, posebice u naseljima Travno, Dugave i Utrina.

Klub je smješten uz Osnovnu Školu Gustav Krklec u naselju Travno i raspolaže sa dva teniska terena koja smo u mogućnosti koristiti samo u periodu od ožujka do listopada jer se radi o vanjskim terenima koji nisu natkriveni. Tokom zimskih mjeseci djelujemo u dvorani na Zagrebačkom Velesajmu.
Od 2014. godine do danas kroz našu redovnu školu tenisa redovito prolazi u prosjeku 20-25 polaznika mjesečno uz tendenciju porasta .