Priopćenje za medije povodom održavanja Generalne Skupštine Autism Europe u Zagrebu, 05. do 07. Svibnja 2017.

U trajanju od 5. do 7. svibnja 2017. godine grad Zagreb i Savez udruga za autizam Hrvatske su imali priliku ugostiti godišnju Generalnu Skupštinu europske krovne organizacija Autism Europe. U Zagrebu se okupilo više od 50 predstavnika organizacija civilnog društva iz cijele Europe, koje djeluju u području skrbi i unaprjeđenja kvalitete života osoba s poremećajem iz spektra autizma. Događanje se održalo pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović te gradonačelnika Grada Zagreba, Milana Bandića.

Okupljeni predstavnici iz Europe te čelnici Autism Europe su u dva izuzetno sadržajna dana imali priliku upoznati se sa nivoom skrbi koji je dostupan osobama s poremećajem iz spektra autizma u Hrvatskoj. U tu svrhu je i u petak, 05.05, održan okrugli stol na kojemu su sudjelovali predstavnici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva zdravlja, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, UNICEF-a, Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu te predsjednica krovne organizacije Autism Europe Zsuzsanna Szilvasy uz predsjednicu SUZAH-, Lidiju Penko.

Okrugli stol je otvorila predsjednica Saveza udruga za autizam Hrvatske s predstavljanjem aktivnosti Saveza te aktivnostima i programima 13 roditeljskih udruga članica diljem Hrvatske.

Predsjednica Penko je istaknula kako kroz godine vidimo neke promjene no važno je da se počne graditi sustav koji će nuditi kvalitetnu skrb za osobe s poremećajem iz spektra autizma od najranije dobi do starosti. Očekujemo od ove Vlade da bude ta koja će nas pomaknuti iz faze dogovaranja prema implementaciji održivih rješenja na razini cijele Hrvatske, rekla je Penko.

Znanje i iskustvo koje imaju roditelji ne smije se zanemariti, s obzirom da nemamo luksuz da ovaj važan zadatak odradimo polovično, zaključila je Penko. Savez udruga za autizam Hrvatske poziva na skoro održavanje sastanka s tri ministra iz resora Obrazovanja, Zdravstva i Socijalne skrbi, kako bi se počeli ispunjavati ciljevi predviđeni Nacionalnom strategijom izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom do 2020 godine i uvažavati prijedlozi roditelja, koji predugo pozivaju na potrebu za cjelovitim sustavnim rješenjem. Ističe neophodnost hitne uspostave dijagnostičkih centara u četiri najveća grada, rane intervencije te skorih rješenja za odrasle i kvalitetu transformaciju Centra za autizam Zagreb, tj. uspostavu četiri regionalna Centra za autizam u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku.

Iz onoga što sam čula od predstavnika ministarstava te predsjednice Saveza razumijem da u Hrvatskoj postoje neke usluge za osobe s poremećajem iz spektra autizma, no bojim se da i održivost tih usluga, a i sve buduće usluge, ovise previše o inicijativi roditelja, rekla je predsjednica Autism Europe Zsuzsanna Szilvasy, te dodala kako je upoznala roditelje pune energije ali da se ne smije dogoditi da oni budu jedini nositelji sustavnih rješenja. Zaključila je kako država treba ponuditi punu sustavnu podršku koja pokriva sve aspekte skrbi za osobe s poremećajem iz spektra autizma i njihove obitelji.

Uzvanici iz cijele Europe su u sklopu svojeg posjeta imali priliku i posjetiti stambenu zajednicu za osobe s PSA u mjestu Mostari nadomak Zagreba. Stambenu zajednicu vodi roditeljska udruga, Udruga za autizam - Zagreb, koja jedina u Hrvatskoj pruža ovaj tip specijalizirane usluge za 10 odraslih osoba s autizmom.

Ono što sam vidjela i osjetila u Mostarima je dom u kojem živi 6 osoba s poremećajem iz spektra autizma. Ono što posebno impresionira je činjenica da su roditelji ovih osoba ruševnu zgradu na rubu malog mjesta transformirali u toplu zajednicu, te su to sve odradili uz donacije dobrih ljudi, te puno truda i odricanja kroz godine, rekla je predsjednica Autism Europe Zsuzsanna Szilvasy. Skrb za starije osobe s poremećajem iz spektra autizma je jedan od gorućih problema cijele Europe i takav projekt je za primjer svim našim članicama diljem Europe te nada za mnoge roditelje osoba s PSA koji žive u strahu za budućnost. Nadamo se da će i vaša država dodatno podržati ovakve inicijative diljem zemlje, dodala je predsjednica Szilvasy. 

Gospođa Slavica Dujmović, predsjednica Udruge za autizam - Zagreb, naglasila je kako je ponosna što je njezin trud prepoznat na europskoj razini, te se nada da će i država prepoznati važnost stambenih zajednica te potrebu za povećanjem financijskih sredstava za ovaj program.

Kroz dva dana aktivnosti Skupštine predstavnici drugih europskih zemalja su tijekom razmjene iskustava identificirali problem nedostatka sustavne skrbi u mnogim zemljama srednje i jugoistočne Europe. Nadamo se kako će Hrvatska u skorom narednom razdoblju imati priliku napraviti jasan iskorak prema sustavima koje prepoznajemo u zemljama zapadne Europe i biti prepoznata kao predvodnik u ovom dijelu Europe u području sustavne skrbi za osobe s poremećajem iz spektra autizma.

Udruge članice SUZAH-a obavljaju ogroman dio posla u području brige i skrbi za osobe iz spektra, i vrijeme je da institucije svrate pogled na vrhunske rezultate koje ostvaruju te im olakšaju financiranje i održivost. Jedino zajedničkim snagama možemo stvoriti kvalitetan sustav državne skrbi u kojem država preuzima svoju glavnu ulogu pružatelja usluga, s roditeljima kao glavnim partnerima u kreiranju i praćenju kvalitete usluga.

 

U Zagrebu, 07.05.2017