Mjesec dana do Skupštine Autism Europe u Zagrebu

Savez udruga za autizam Hrvatske je od 1992. godine punopravni član europske krovne organizacije Autism Europe sa sjedištem u Bruxellesu. Krovna organizacija okuplja nacionalne Saveze s prostora cijele Europe unije, Europe te mnogih zemalja u europskoj okolici. Ukupno organizacija broji više od 80 članica koje djeluju u području autizma. 

Glavna misija Autism Europe je promicanje prava osoba s autizmom i njihovih obitelji te poboljšanje kvalitete života za ovu populaciju. Uz to, europska organizacija održava kontinuirane kontakte s institucijama Europske unije, sveučilišnim centrima, znanstvenicima i istraživačima koji djeluju u području autizma. 

Ove godine, Savez udruga za autizam Hrvatske je dobio čast da ugosti Generalnu skupštinu Autism Europe u Zagrebu 5 – 7. svibnja 2017. Kontinuiranim sudjelovanjem u radu ove organizacije te sudjelovanjem na sastancima diljem Europe SUZAH se pokazao kao stabilan i kapacitiran partner spreman preuzeti logistiku okupljanja više od 50 predstavnika organizacija koje djeluju u području autizma diljem Europe. 

Cilj Generalne skupštine je ove godine, kao i mnogih prethodnih, komunikacija između organizacija diljem Europe, iznošenje različite problematike i stvaranje zajedničkog stava o nekim bitnim temama koje su važne za sve osobe s poremećajem iz spektra autizma u Europi. Na marginama susreta istaknuti predstavnici Autism Europe će imati priliku i susresti se s domaćim predstavnicima vlasti te uvaženim domaćim stručnjacima s ciljem ukazivanja ne dobre prakse koje postoje izvan RH te važnosti uspostavljanja održivog sustava brige za osobe s poremećajem iz spektra autizma i njihove obitelji na prostoru Hrvatske.