Humanitarna večer u Novoj Gradišci

Fotograf, slikar, kipar, svestrani osebujan umjetnik svjetskoga glasa i renomea Stephan Lupino spremno se odazvao na poziv novogradiške Udruge za autizam “Sunce” sudjelovati u humanitarnom i kulturnom događaju koji za cilj ima osvijestiti građane o problemima osoba s autizmom.

Događanje pod nazivom "Lupinizam za autizam" održati će se u četvrtak 06. prosinac. Osim Stephana Lupina u događanju će sudjelovati pjevači Marko Škugor i Željko Krušlin Kruška te Tamburaški sastav "Tkanica". Sredstva prikupljena kroz izložbu i donatorski koncert utrošiti će se u izgradnju i opremanje senzornog parka u sklopu prostora Udruge za autizam "Sunce". 

Više...

SUZAH u posjetu članici iz Zadra

U četvrtak, 13.09. u Zadru je održano predstavljanje literature „Autizam: Vodič za roditelje i njegovatelje nakon dijagnoze“. Dio hrvatske javnosti je već imao priliku upoznati se s ovim materijalom povodom ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu početkom travnja. Vodič, koji je nastao kao odgovor na mnoga pitanja roditelja i struke oko autizma, sada je doživio i drugo izdanje. Ovog puta tisak literature je organiziran od strane naše udruge članice iz Zadra, uz financijsku podršku Zadarske županije i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. 

Domaćin i organizator konferencije za novinare i javnost je bila Udruga za autizam Zadar, članica SUZAH-a, na čelu s predsjednikom udruge Antom Armaninijem. Ispred SUZAH-a u događanju je sudjelovao Nikola Tadić, programski koordinator SUZAH-a te je ispred Udruge „Pogled“ iz Nedelišća u Zadru bio Dalibor Kuhta te koordinatorica programa Tanja Dragović.

Posjet je imao nekoliko tema i razloga. 

Više...

15 godina djelovanja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva u RH

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva obilježava 15 godina djelovanja i sustavne podrške razvoju civilnoga društva u Republici Hrvatskoj te 6 godina djelovanja kao Posredničko tijelo razine 2. Predsjednica Saveza udruga za autizam Hrvatske, gđa Lidija Penko, sudjeluje na dvodnevnom događanju u Opatiji, 10. i 11. rujna 2018. godine.

Više...

Radionica "Otključajte potencijale svojeg djeteta"

Udruga „Progovori autizam – širi ljubav“ organizirati će dvodnevnu radionicu koju će Zagrebu za roditelje i sve zainteresirane održati Sean Fitzgerald, cijenjeni američki edukator i stručnjak za „home based play therapy“ rad s djecom u autističnom spektru.

Na dvodnevnoj radionici, koja će se pod nazivom „Otključajte potencijale svojeg djeteta“ održati 29. i 30. rujna 2018. godine u Megastoru „Hoću knjigu“ u Zagrebu, predstavit će se najnovije spoznaje, ali i niz korisnih savjeta za roditelje o radu s djecom u autističnom spektru.

Više informacija o edukaciji možete saznati OVDJE 

Održana radionica na temu zagovaranja u sklopu 8. Centra znanja

Dana 19. lipnja 2018. u prostorijama Tribine grada Zagreba, Hrvatski savez slijepih je u sklopu edukacije "Znanjem do uključenosti 2" održao jednodnevnu radionicu pod nazivom "„Znanjem do uključenosti 2 –Komunikacija u funkciji zagovaranja“ koja je financirana od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva u sklopu 8. Centra znanja. 

Ovo je druga u seriji tri radionice koje organizira Centar znanja koji okuplja saveze udruga osoba s invaliditetom s prostora cijele Hrvatske te pokriva velik spektar različitih invaliditeta. Ova serija radionica ima za cilj jačanje kapaciteta svih Saveza uključenih u ovaj 8. Centar znanja. 

Više...

Održana edukacija za djelatnike HZZO-a

U srijedu, 13.06. voditelj Odjela za zaštitu zdravlja vulerabilnih skupina, dr.sc. Tomislav Benjak, organizirao je edukaciju za djelatnike Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Edukacija, koja je organizirana u prostorima Medicinskog fakulteta u Zagrebu okupila je predstavnike 10 organizacija civilnog društva koje djeluju u području skrbi za različite skupine osoba s invaliditetom. 

Edukaciji je stkruktirana kao serija manjih predavanja o različitim oblicima invaliditeta te je više od 30 zaposlenika HZZO-a imalo priliku saslušati i kratki uvod u tematiku autizma. Ispred Saveza udruga za autizam Hrvatske govorila je Lea Črček, radni terapeut s višegodišnjim iskustvom te voditeljica programa SUZAH-a „Mama i tata – znaju i stignu“. 

Više...

Posjet SUZAH-a Savezu udruženja za autizam Srbije

Dana 27. i 28.04.2018 četvero djelatnika/ca Saveza udruga za autizam Hrvatske posjetilo je kolege iz Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom u Beogradu. Posjet je jedna od aktivnosti na trogodišnjem programu „Mama i tata – znaju i stignu“ koji financijski podržava Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu skrb. 

Sastanak i razmjena iskustva koja su se održala u prostorima Saveza u Beogradu nastavak je višegodišnje suradnje između dva srodna Saveza. Nikolu Tadića, Tenu Veverku, Leu Črček i Luku Femeca ugostili su Sunčica Petrović i Vesna Petrović predstavnice Saveza Srbija. 

Više...

Edukacija za djelatnike Centra za socijalnu skrb Zagreb

Dana 13.04.2018 u Kulturnom centru Maksimir je održana edukacija za djelatnike podružnica Centra za socijalnu skrb Zagreb. U prostorima Kulturnog centra okupilo se više od 20 predstavnika podružnica Centra Zagreb koji su bili zainteresirani za temu autizma te skrbi za obitelji djece s autizmom na području Grada Zagreba i Hrvatske. Edukacija je održana u sklopu trogodišnjeg programa „Mama i tata – znaju i stignu“ koji financijski podržava Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu skrb.


Edukaciju je vodila stručnjakinja, edukacijska rehabilitatorica Asja Dubravičić. Mag. educ. rehab, mag. logo., te donedavna stručna suradnica u Kabinetu za poremećaje iz spektra autizma Dubravčić je višegodišnji suradnik SUZAH-a te imamo čast surađivati već na trećem projektu Saveza. Osim visoke razine stručnosti i iskustva stručnjakinja je i izvrsni edukator, što se i pokazalo kroz edukativnu radionicu koja je trajala više od dva sata. 

Više...

Edukacija za djelatnike Centra za socijalnu skrb Slunj

Dana 04. travnja 2018 u Slunju je održana edukacija za djelatnike Centra za socijalnu skrb Slunj na temu autizma. Edukacija je održana u sklopu trogodišnjeg programa „Mama i tata – znaju i stignu“ koji financijski podržava Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu skrb. Edukaciju je vodila suradnica Saveza udruga za autizam Hrvatske Asja Dubravčić uz podršku izvoditeljice projekta radne terapeutkinje Lee Črček. 

SUZAH već nekoliko godina surađuje s edukacijskom rehabilitatoricom Asjom Dubravčić te je ovo treći projekt u koji je uključena ova vrsna stručnjakinja s višegodišnjim iskustvom rada u području autizma. 

Više...

Ne želimo više raditi posao države

Poruka Svjetskog dana svjesnosti o autizmu 2018:  „Ne želimo više raditi posao države“

 

Dijagnostika i rana intervencija 

Put od prve sumnje roditelja da dijete odstupa u razvoju pa do dijagnoze posut je morem prepreka i velikih trauma obitelji u suočavanju na tom putu. Roditelji djeteta pred sobom imaju ogroman zadatak obilaženja različitih stručnjaka i traženja informacija po bespućima interneta, lokalne zajednice i puno šire. Svaka prepreka ima listu čekanja, informacije nisu jasne i dostupne, a dijete odrasta bez da mu roditelj može kvalitetno pomoći. A da bi roditelj znao i mogao pomoći, najprije njemu netko treba pomoći. Kome će se obratiti? Lutanje se nastavlja. Statističke procjene govore da ima 12 tisuća osoba s autizmom u Hrvatskoj.
Nakon prve utrke kreće vrlo brzo nova. Dijagnoza autizma postoji na papiru, ali je prati i preporuka rane intervencije. Relevantna svjetska istraživanja govore o potrebi što ranijeg uključivanja djeteta u rehabilitaciju. Prepreke opet imaju liste čekanja, informacije nisu jasne te na sve dolazi i financijski teret za roditelja po raznim kabinetima struke. Liječnička struka nas upozorava i ističe, a što da kažemo roditelju i kamo ga uputiti kada se definiralo da dijete odstupa. Potrebna je rehabilitacija, a gdje uputiti roditelje? 

Više...

11. Tjedan psihologije u Hrvatskoj

11. Tjedan psihologije u Hrvatskoj održati će se od 19. do 25. veljače 2018. različitim događanjima i aktivnostima psihologa diljem Lijepe naše u organizaciji Hrvatskog psihološkog društva i suorganizaciji Hrvatske psihološke komore. Centar za rehabilitaciju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta se ove godine uključuje u aktivnosti s temom "Možemo li procijeniti razvojni status djece predškolske dobi u Hrvatskoj?", u ponedjeljak, 19. 2. 2018. od 13 do 15 sati u Dvorani Plitvice, Centar za rehabilitaciju, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Borongajska cesta 83 f, 10 000 Zagreb. 

Više informacija možete pronaći OVDJE

Mama i tata - znaju i stignu u 2017. godini

Kako se bliži kraj 2017. godine želimo vam kroz par fotografija prenijeti atmosferu s našeg programa „Mama i tata – znaju i stignu“. 

Trogodišnji program, koji je u drugoj polovici 2017. godine dobio financiranje od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, ima za cilj pružiti djeci s poremećajem iz spektra autizma i njihovim obiteljima široku lepezu usluga. Obitelji su do sada imali priliku sudjelovati u edukativnim radionicama i grupama podrške. 

Više...

Održan trening za menadžere volontera u Zagrebu

Savez udruga za autizam Hrvatske u 2017. i 2018. godini ima čast biti partner na projektu „Kapacitiraj, organiziraj, volontiraj“ koji je razvio i provodi Udruge za autizam „Pogled“ u sklopu Europskog socijalnog fonda. Udruga za autizam „Pogled“ je prepoznata kao predvodnik u području volonterizma još 2016. godine kada je djelatnica udruge Patricija Kuhta dobila državnu nagradu za najboljeg volonterskog koordinatora godine. 

Jedna od najvažnijih projektnih aktivnosti je osposobljavanje volonterskih koordinatora SUZAH-ovih udruga članica diljem Hrvatske. U petak, 20.10.2017. završen je drugi modul šestodnevne edukacije na kojoj su sudjelovali zaposlenici i volonteri udruga članica iz cijele Hrvatske. 

Više...

Održan osnivački sastanak Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

1. srpnja 2008. godine osnovana je i započela radom institucija Pravobranitelja za osobe s invaliditetom. Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak je povodom 9. obljetnice rada ureda, na sastanku održanom 4.7.2017. u Hrvatskom saboru, osnovala Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom čiji su članovi aktivno uključeni u zalaganje za prava osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj. Savjet se sastoji od 15 članova i 15 njihovih zamjena. Članovi Savjeta imenovani su na prijedlog pravobraniteljice na temelju dosadašnje suradnje na oblikovanju prijedloga izmjena propisa i drugih inicijativa na području zaštite prava osoba s invaliditetom.

Više...

Teniski klub Travnjak traži nove članove za svoj program

Krajem svibnja ove godine djelatnici Teniskog kluba Travnjak kontaktirali su Savez udruga za autizam sa željom uspostavljanja suradnje i razmjene iskustava. 

Teniski klub je specifičan na prostoru grada Zagreba jer provodi program za djecu s poremećajem iz spektra autizma. Ekipa iz Travnjaka želi proširiti svoj program i uključiti još djece u svoje aktivnosti te ovim putem poziva sve zainteresirane roditelje da ih kontaktiraju putem mobilnog telefona na broj: 091 9079 186 (Ana Marija) ili putem Facebook stranice kluba https://www.facebook.com/tc.travno/ 

Vođeni iskustvima roditelja djece s poremećajem iz spektra autizma, odlučili su pokrenuti ovaj program kako bi djeci darovali jedno novo iskustvo i priliku za učenje odnosno primjenu  naučenih ponašanja kroz program tenisa. Neznatan broj djece ima priliku biti dio uobičajenih sportskih aktivnosti (posebno timskih aktivnosti) ili nekih drugih događanja koja nisu dio terapijskih tretmana ili obiteljskih proslava. 

Više...

Zahvala za podršku u organizaciji Generalne Skupštine Autism Europe u Zagrebu

U trajanju od 5. do 7. svibnja 2017. godine grad Zagreb i Savez udruga za autizam Hrvatske su imali priliku ugostiti godišnju Generalnu Skupštinu europske krovne organizacija Autism Europe. U Zagrebu se okupilo više od 50 predstavnika organizacija civilnog društva iz cijele Europe, koje djeluju u području skrbi i unaprjeđenja kvalitete života osoba s poremećajem iz spektra autizma. Događanje se održalo pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović te gradonačelnika Grada Zagreba, Milana Bandića. 

             

Više...

Generalna Skupština Autism Europe u Zagrebu, 05. do 07. Svibnja 2017.

U trajanju od 5. do 7. svibnja 2017. godine grad Zagreb i Savez udruga za autizam Hrvatske su imali priliku ugostiti godišnju Generalnu Skupštinu europske krovne organizacija Autism Europe. U Zagrebu se okupilo više od 50 predstavnika organizacija civilnog društva iz cijele Europe, koje djeluju u području skrbi i unaprjeđenja kvalitete života osoba s poremećajem iz spektra autizma. Događanje se održalo pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović te gradonačelnika Grada Zagreba, Milana Bandića. 


Okupljeni predstavnici iz Europe te čelnici Autism Europe su u dva izuzetno sadržajna dana imali priliku upoznati se sa nivoom skrbi koji je dostupan osobama s poremećajem iz spektra autizma u Hrvatskoj. U tu svrhu je i u petak, 05.05, održan okrugli stol na kojemu su sudjelovali predstavnici:
•    Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku – Zvjezdana Bogdanović
•    Ministarstva zdravlja - Dunja Poljak Skoko 
•    Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta -  Edita Štefanić Dundović
•    UNICEF-a – Melani Marković 
•    Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom - Mira Pekeć Knežević
•    Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu - dekanica Antonija Žižak, profesorica Jasmina Frey Škrinjar 
•    Autism Europe - predsjednica Zsuzsanna Szilvasy 
•    SUZAH - Lidija Penko

Više...

Priopćenje za medije povodom održavanja Generalne Skupštine Autism Europe u Zagrebu, 05. do 07. Svibnja 2017.

U trajanju od 5. do 7. svibnja 2017. godine grad Zagreb i Savez udruga za autizam Hrvatske su imali priliku ugostiti godišnju Generalnu Skupštinu europske krovne organizacija Autism Europe. U Zagrebu se okupilo više od 50 predstavnika organizacija civilnog društva iz cijele Europe, koje djeluju u području skrbi i unaprjeđenja kvalitete života osoba s poremećajem iz spektra autizma. Događanje se održalo pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović te gradonačelnika Grada Zagreba, Milana Bandića.

Više...

Zahvalnica prijateljima osoba s autizmom

U ime Saveza udruga za autizam Hrvatske se želimo najsrdačnije zahvaliti donatorima koji se već dugi niz godina rado odazivaju našim pozivima te su i ovaj put prepoznali potrebu iskazati humanost, solidarnost i dobročinstvo.

Više...

Reakcija predsjednice SUZAH-a na izjavu župana Žinića

Reakcija na izjavu župana Sisačko-moslavačkog Ive Žinića povodom obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizma u Sisku 2. travnja 2017. godine 

»Na ovaj smo način željeli smo skrenuti pozornost javnosti da su i među nama djeca koja boluju od autizma, te da im je potrebna pomoć. Želja nam je da se bolest otkrije u što ranijoj dobi, kako bi se uspješno liječila. Buduću da u našoj zemlji ne postoji ustanova koja se bavila tim problemom, roditelji po pomoć odlaze u druge države. Zbog toga smo pokrenuli projekt osnivanja centra za autizam u Topuskom, u kojem bi se liječila djeca iz cijele Hrvatske. Vjerujem da ćemo u sljedećih godinu dana uspješno ostvariti taj projekt«

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/U-Topuskom-ce-se-graditi-prvi-centar-za-autizam 

 

Povodom obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu u Sisačko-moslavačkoj županiji i navoda koje je župan Ivo Žinić dao novinarima tom prigodom moramo se očitovati zbog izrečenih netočnih informacija koje su županu očito prezentirali suradnici koji nisu upućeni u tematiku autizma. 

Više...

Mjesec dana do Skupštine Autism Europe u Zagrebu

Savez udruga za autizam Hrvatske je od 1992. godine punopravni član europske krovne organizacije Autism Europe sa sjedištem u Bruxellesu. Krovna organizacija okuplja nacionalne Saveze s prostora cijele Europe unije, Europe te mnogih zemalja u europskoj okolici. Ukupno organizacija broji više od 80 članica koje djeluju u području autizma. 

Glavna misija Autism Europe je promicanje prava osoba s autizmom i njihovih obitelji te poboljšanje kvalitete života za ovu populaciju. Uz to, europska organizacija održava kontinuirane kontakte s institucijama Europske unije, sveučilišnim centrima, znanstvenicima i istraživačima koji djeluju u području autizma. 

Više...

POZIV - Obilježavanje Svjetskog dana svjesnost o autizmu 2017

Pozivamo Vas da nam se pridružite 31. ožujka na Trgu bana Jelačića od 10:00 do 16:00 sati, gdje će biti postavljeni štandovi Saveza udruga za autizam Hrvatske, Udruge za autizam – Zagreb i Centra za autizam Zagreb. Bilo bi nam zadovoljstvo kad bi se svojim prisustvom uključili u obilježavanje ovog važnog datuma u znak podrške osobama s autizmom Hrvatske.

Više...

Udruga "Dar" iz Osijeka predstavlja svoje ambasadore

Zahvaljujući Studiju Romulić & Stojčić i brojnim drugim ljudima dobre volje klinci iz udruge "Dar" iz Osijeka uljepšavat će panoe u širem centru grada Osijeka kako bi sugrađani upoznali djecu i mlade s autizmom i uvidjeli da je svatko od njih osoba s posebnim karakterom, osobinama i sklonostima - autizam je samo jedan njihov dio. 

Više...

Svjetski dan svjesnosti o autizmu 2017: Rušimo zajedno barijere autizma – izgradimo pristupačno društvo!

Savez udruga za autizam Hrvatske s članicama, udrugama iz Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka, Pule, Nove Gradiške, Čakovca, Karlovca, Dubrovnika, Kaštela, Zadra, Zaprešića i Bjelovara u suradnji sa Centrom za autizam Zagreb i Edukacijsko rehabilitacijskim fakultetom, ove će godine obilježiti jubilarni 10 Svjetski dan svjesnosti o autizmu, pod motom „Rušimo zajedno barijere autizma – izgradimo pristupačno društvo!”

Više...

Otvorenje novih prostora Udruge za autizam Pogled

S veseljem objavljujemo kako se naša članica, Udruga za autizam "Pogled" seli u nove prostore gdje je veći dio najma i režija te zapošljavanje djelatnika - terapeuta, omogućeno trogodišnjim projektom Ministarstva zdravlja "Autizam - rana intervencija" kojem je nositelj Udruga "Pogled" a partneri u provedbi su općina Nedelišće, Međimurska županija i grad Čakovec.

Više...

Prijem kod predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović

Dana 02.12.2016 god. došao je poziv za posjet kod Predsjednice RH, gđe. Kolinde Grabar Kitarović, povodom obilježavanja Svjetskog dana osoba s invaliditetom. Također, isti sam dan dobila obavijest da Predsjednica Republike Hrvatske prihvaća pokroviteljstvo  obilježavanja Svjetskog dana autizma 02.04.2017 god., kao i pokroviteljstvo održavanja Generalne skupštine Autisme Europe koja će se održati u svibnju 2017.g. u Zagrebu.

Više...

Sastanak s predsjednikom Vlade RH prigodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

Dragi svi,

U ovo predblagdansko vrijeme dobila sam poziv iz Vlade 30.11. za sastanak kod predsjednika Vlade RH 01.12.2016 god. u 12.30 sati sa ostalim predstavnicima Saveza osoba s invaliditetom koji su inicirale naša Pravobraniteljica za OSI i saborska zastupnica Gđa Ljubca Lukačić, te nam omogućile  da Premijeru A.Plenkoviću i 7 ministara izložimo najvažnije potrebe  i problematiku osoba s invaliditetom. Premijer i ministri su saslušali izlaganje Pravobraniteljice  i predstavnika Saveza , pokazali razumijevanje i otvorenost za budući dijalog u cilju rješavanja nagomilane problematike i naglasili da su nam vrata svih  ministarstava otvorena za naše sugestije i prijedloge.

Više...

Uloga kromosomskog microarray-a (CMA) u dijagnostici autizma i poremećaja iz autističnog spektra

Upotrebom standardnih kliničkih genetičkih tehnika poput kariotipizacije, uspješno se pronalazi genetički uzrok u samo malom broju djece koja imaju smetnje iz autističkog spektra (ASD). Veliki iskorak u dijagnostici genetičke podloge ASD-a nastao je uprabom tehnike kromosomskog microarray-a (CMA, eng. Chromosomal Microarray Analysis), poznate i pod nazivom komparativna genomska hibridizacija na matrici ili mikropostroju (array-CGH, eng. Array Comparative Genomic Hybridization). Ova tehnika omogućava analizu cijeloga genoma, a ne samo pojedinih regija kao što to čine npr. MLPA (engl. Mutliple Ligation Probe Amplification) ili FISH (eng. Fluorescence in situ Hybridisation) tehnike. CMA je kvantitativna metoda molekularne citogenetike koja otkriva promjene poznate kao varijacije u broju kopija genoma (CNV, eng. Copy Number Variant) a koje se manifestiraju se kao višak (duplikacije) ili manjak (delecije) genetičkog materijala. Neki od CNV-ja su benigne prirode, tj. nisu povezani s kliničkim očitovanjem, neki su jasno patogeni i uzrokuju kliničke simptome, te su najvažniji i najčešći uzrok ASD-a, a za neke varijante se još ne zna kakvo im je kliničko značenje  (VOUS, eng. variants of unknown clinical significance).

Većinu ovih promjena nije moguće otkriti klasičnom analizom kromosoma jer je riječ o submikroskopskim promjenama. CMA analizom moguće je otkriti uzrok do 10- 20% slučajeva ASD-a. Udio pozitivnih dijagnoza bit će i veći (~30%) ukoliko su kod bolesnika prisutne kongenitalne malformacije, dismorfija ili neurološki simptomi.

Pretraga se radi u Klinici za dječje bolesti Zagreb, Klaićeva 16

Više...

Poruka roditeljima i kandidatima uoči izbora

Osvrnemo li se iskreno na situaciju, politika nije do sada previše marila za potrebe osoba s autizmom i njihovih obitelji. U ovom predizbornom periodu s istom strepnjom gledamo prema kandidatima s malo nade da će itko spomenuti autizam. Iskustvo nam pokazuje da svaka nova vladajuća garnitura iznova mora učiti o tome koliko su velike potrebe osoba s autizmom i koliko je sustav neadekvatan. Uvijek iznova vodimo borbu s neznanjem, ali i s vremenom. Koliko brzo možemo upoznati nove ministre i pročelnike s potrebama i problematikom  prije nego što učine još veću štetu.

Više...

Međunarodni likovni natječaj

Otvoreno je glasovanje za međunarodni likovni natječaj na kojem su i radovi djece iz Centra za autizam Rijeka, Dore Jadronja i Dominika Tošića.

Glasati možete na ovom LINKU

Apel Vladi RH

Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

Gospodine Oreškoviću, kažete  „show me the numbers“, no niti brojke koje su Vam predočene i evidentno pokazuju da uložena kuna rezultira višestrukim rezultatom nisu uvažene niti su spriječile Vas i Vladu da telefonskim glasanjem srežete podršku Nacionalnoj zakladi sa 14% na 6,8% u udjelu raspodjele Lutrijskih sredstava i da se makar do kraja ove godine ispoštuje već potpisane ugovore prema udrugama civilnog društva koje realiziraju projektne aktivnosti.

Svima su sredstva prepolovljena, (nije se poštedilo ni udruge osoba s invaliditetom) a projektne aktivnosti i nadasve ugovori o radu  skoro 700 mladih osoba zaposlenih u udrugama temeljem podrške Nacionalne zaklade biti će  prekinuti za najdulje 2 mjeseca jer Zaklada nije dobila sredstva, i ne može isplatiti ugovorne obaveze, a niti već tjednima želite uspostaviti novi Upravni odbor Zaklade da bi Zaklada mogla funkcionirati i upitno je kakvu joj opstojnost   planirate.

Više...

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježen diljem Hrvatske

Hrvatska je i ove godine obilježila Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Organizaciju obilježavanja ovog važnog datuma na sebe je preuzeo Savez udruga za autizam Hrvatske, te 13 udruga članica diljem zemlje. 

Susreti s građanima, humanitarne akcije, komunikacija s lokalnom i državnom upravom, osvjetljavanje građevina plavim svijetlom i mnoge druge aktivnosti održavale su se u petak 01.04. i subotu 02.04. na mnogim trgovima i prostorima udruga članica. 

Više...

Raspored događanja povodom obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu

Savez udruga za autizam Hrvatske i ove godine će obilježiti Svjetski dan svjesnosti o autizmu pod motom „Autizam – poštovanje, prihvaćanje, inkluzija!“. U organizaciju događanja povodom ovog, za nas izuzetno značajnoj datuma, će sudjelovati 13 udruga članica SUZAH-a diljem Hrvatske, Centar za autizam i Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Uz to pridružujemo se europskoj obitelji saveza osoba s autizmom, koja djeluje i surađuje pod okriljem organizacije Autism Europe. 

Ovim putem Vas pozivamo da nam se pridružite 01. travnja na glavnom zagrebačkom trgu, u 12 sati, kako bi svojom prisutnošću izrazili podršku obilježavanju DEVETOG Svjetskog dana svjesnosti o autizmu. Osim centralnog događanja u Zagrebu, obilježavanje Svjetski dan svjesnosti o autizmu će se organizirati i diljem Hrvatske. 

Više...

SUZAH i udruge članice sudjeluju na tjednu mozga diljem Hrvatske

Kampanja poznata u svijetu kao Brain Awareness Week, provodi se u Hrvatskoj 15. godinu zaredom u mjesecu ožujku pod nazivom Tjedan mozga. U periodu od 14. do 20. ožujka zainteresirani će moći posjetiti čitav niz predavanja diljem Hrvatske, od kojih će se neka baviti i izravno tematikom autizma. 
Donosimo popis predavanja koja se odnose na tematiku autizma te bi mogla biti zanimljiva roditeljima i ostaloj javnosti zainteresiranoj za ovu temu. Listu ostalih predavanja možete pogledati na ovoj web stranici: http://www.hiim.unizg.hr/index.php/aktivnosti/tjedan-mozga

Svih ovih godina cilj je bio upoznati širu javnost sa značenjem istraživanja mozga u 21. stoljeću – Stoljeću uma. Ove godine posebno će se obraditi sljedeće teme:

Više...

Reakcija predsjednice SUZAH-a na izjavu ministrice Bernardice Juretić

Predsjednica SUZAH-a Lidija Penko reagirala je na izjavu nedavno imenovane ministrice Socijalne politike i mladih, Bernardice Juretić. Njezina neadekvatna izjava dovodi u pitanje dugogodišnji rad Saveza udruga za autizam Hrvaske, njenih udruga članica te mnogih drugih institucija u Hrvatskoj. Nadamo se nastavku dijaloga kako bi novu ministricu kvalitetno upoznali sa specifičnostima poremećaja iz autističnog spektra.

Više...

Predstavljanje programa "Kotačić koji nedostaje"

Dalibor i Patricija Kuhta, članovi udruge Pogled iz Nedelišća će 02. ožujka posjetiti Osijek kako bi zainteresiranoj javnosti i članovima udruge za autizam Dar iz Osijeka predstavila autorski program udruge. 

Predstaviti će se Socijalizacijski i sportsko rekreativni program rada prilagođen djeci s poremećajem iz autističnog spektra „Kotačić koji nedostaje“ koji je udruga Pogled počela usavršavati 2009 godine, da bi ga u konačnici registrirala kao autorski program sredinom 2013. godine. Radi se o programu koji je razvijen kako bi se djeci sjevera Hrvatske pružio sveobuhvatan program koji pospješuje integraciju i bilježi niz pozitivnih rezultata. Program je inovativan i u pogledu korištenja volontera u provedbi aktivnosti te po razini suradnje udruge Pogled sa lokalnom samoupravom i zajednicom u kojoj djeluje. 

U program je trenutno uključeno 70 djece s poremećajem iz autističnog spektra, a temelji se na volonterskom uključivanju zajednice. Tijekom 2015. godine program se provodio 172 dana, uključujući  senzomotoričke vježbe, gimnastičku i atletsku grupu, malu školu plivanja i babysitting. Tijekom programa volonteri su ukupno ostvarili preko 2000 volonterskih sati u neposrednom volontiranju s djecom.

Više...

Kako nas društvo doživljava i tretira

Uvažavanje i suživot u zajednici, zgradi gdje stanujemo, prijateljima, dućanu, okruženju bližem i širem - ili KAKO NAS DRUŠTVO DOŽIVLJAVA I TRETIRA.

Davno je osporena teorija kako se djeca s autizmom rađaju u bogatim obiteljima, nažalost autizam je u porastu diljem svijeta i može se dogoditi svakoj obitelji, siromašnoj, bolje stojećoj ili bogatoj. Da ne spominjem činjenicu kako su i donedavno bolje stojeće obitelji svedene na rub siromaštva i preživljavanja zbog krize i poznate situacije u društvu, a i šire.

Ponukana pismom mame Dunje koja živi u stambenoj zgradi a njezin susjed poziva policiju radi ponašanja njenog 17 godišnjeg sina s autizmom i narušavanja kućnog reda i mira, želim isto tako osobno odgovoriti i pokazati primjer sasvim suprotnog ponašanja u kući u kojoj živim sa mojom 29 godišnjom princezom s autizmom, koja ima ista ili slična ponašanja kao i sin mame Dunje.

Više...

RANA DIJAGNOSTIKA – zaključci radne skupine i nastavak na ranoj intervenciji

Željela bih informirati sve roditelje RH, unatoč količini dostupnih informacija, nažalost potrebna i važna informacija ne dopire do onih kojima je namijenjena, ili se izgubi u moru drugih obrađivanih tema.

Za Svjetski dan autizma prije dvije godine 2.4.2014. potpisan je Sporazum od strane tri resorna ministra: obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi, te Edukacijskog rehabilitacijskog fakulteta Zagreb i UNICEF-a, kojim se formirala Radna skupina za uspostavu dijagnostike i rane intervencije za djecu s poremećajima iz autističnog spektra u RH. Ista je radna skupina aktivno krenula s radom krajem 2014. godine i tijekom 2015. odradila prvu fazu, tj.  donijela zaključke o uspostavi dijagnostičkih kriterija i sastava dijagnostičkih timova koji bi trebal biti uspostavljeni u četiri najveća grada u RH – Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku.

Više...

Gdje prestaje znanost, a počinje rizik

Današnja posvemašnja aktualnost problematike poremećaja iz autističnog spektra (PAS), uključujući i sve veću popularnost alternativnih neprovjerenih oblika terapija koje se nude u svrhu „liječenja“ s jedne strane, s ciljem brze i lake zarade na najranjivijoj populaciji s druge, navela me na osvrt vezan uz problematiku iste. 

Poremećaji iz autističnog spektra prvi su put klasificirani od strane dječjeg psihijatra Lea Kannera 1943. godine. Od te godine pa sve do danas povlači se pitanje etiologije nastanka poremećaja, a slijedom toga i svih mogućih terapija i tretmana koje bi dovele do „ozdravljenja“. Od kada je uvedena obveza cijepljenja djece u vidu eliminacije i prevencije mnogih dječjih bolesti postoji otpor prema istom. Neki od razloga su potreba naroda da sami odlučuju o svom zdravlju, neki zbog religijskih i svjetonazorskih ideja kako je klasična medicina većinom proizvod kapitalističkih korporacija kojima je jedini cilj zarada te mnogi drugi. Tako se danas često u novinama susreće tematika vezana uz dokazivanje te ispovijesti mnogih roditelja u kojima svjedoče o povezanosti autizma kod njihove djece i cijepljenja. Nadalje, isti ti nedovoljno upućeni, savjetovani i izgubljeni roditelji u današnjem svijetu ponude svega i svačega prva su meta samoprozvanih doktora/šarlatana. Priča u znanosti, naime, potpuno je drugačija. 

Više...

Hvala Vam na 1000

Facebook je kroz zadnjih nekoliko godina postao puno više od samo razbibrige studenata i mladih, te možemo pričati o komunikacijskom alatu putem kojeg se može doprijeti do sve šire i raznolikije populacije diljem svijeta. Baš u tom kontekstu nam je izuzetno drago što smo stigli do naizgled malih 1000 pratitelja na službenoj Facebook stranici Saveza udruga za autizam Hrvatske. 

Više...

Očitovanje CD protokol - Centar za rehabilitaciju, Kabinet za poremećaje iz autističnog spektra

Upozorenje roditeljima vezano uz tzv. CD protokol - Miracle Mineral Solution

Poremećaj iz autističnog spektra (PAS) nije bolest. Obzirom da svako dijete s PAS ima jedinstvenu kombinaciju snaga i teškoća, kao edukacijski rehabilitatori smatramo da je važno razvijati, primjenjivati i evaluirati različite metode te iskrojiti program intervencije prema potrebama svakog djeteta i njegove obitelji.

Više...

Očitovanje CD protokol - Jasmina Frey Škrinjar, prof.dr.sc.

Zgranuta činjenicom da se moje ime spominje u kontekstu zagovaranja metode „CD protokol“, ovim putem najizričitije demantiram bilo kakvu povezanost s tom i približno sličnim tvrdnjama.

Složenost i jedinstvenost poremećaja iz autističnog spektra uvjetovana je bezbrojnim kombinacijama sposobnosti i teškoća, koje su plodno tlo za zagovaranje niza intervencija koje nisu utemeljene na znanstvenim provjerama njihove učinkovitosti i mnoge od njih imaju svoje uporište u bizarnim tumačenjima indikacija i djelovanja takvim postupaka, tretmana, terapija isl.

„VIŠE OD JEDNE TREĆINE RODITELJA  DJECE S POREMEĆAJEM IZ AUTISTIČNOG SPEKTRA PROVODE ALTERNATIVNE OBLIKE TERAPIJE, A DO 10 % NJIH KORISTI POTENCIJALNO OPASNE TRETMANE.” Center for Disease Control and Prevention [1]

Više...

E-bilten 1/16

Poštovani, 

ovim putem vam, u ime Saveza udruga za autizam Hrvatske, šaljemo svoj prvi newsletter. Nadamo se da će ovaj newsletter, koji imamo plan objavljivati na mjesečnoj razini, pružati jednostavan pregled svih najvažnijih informacija o našem radu, radu udruga članica SUZAH-a i sveukupne informacije i vijesti o poremećaju iz austističnog spekta. 

Ukoliko smatrate da će ovako prezentirane informacije biti korisne nekome od vaših suradnika, korisnika ili kolega molimo Vas da nam u odgovoru na ovaj newsletter pošaljete njihove mail adrese, ili da ih uputite da sami pošalju mail s jednostavnom naznakom "PRIJAVA" te ćemo ih tako uvrstiti na listu. 


#######################################################
         Mjesečni e-bilten Saveza udruga za autizam Hrvatske
                                 siječanj 2016. 
#######################################################

Više...

Pametna ploča za korisnike Udruge za autizam Zagreb

SUZAH je putem programa/projekata Grada Zagreba iz područja socijalnog i humanitarnog značenja za unapređivanje kvalitete života osoba s invaliditetom nabavio pametnu ploču za djecu s autizmom koja je instalirana u prostoriji Udruge za autizam Zagreb koja provodi program rane intervencije. Naime, pametna ploča, na koju su postavljene aplikacije za djecu/osobe s autizmom različitih razina potrebne podrške u komunikaciji su uređaji koji značajno mogu unaprijediti rad učitelja defektologa, logopeda i odgojitelja a namijenjeni su djeci/osobama koja verbalno ne komuniciraju ili govore vrlo malo.

Pametna ploča se koristila u radu sa devet korisnika Udruge koji su između 2 i 4 godine starosti. Ploča se pokazala kao odličan alat za rad koji uključuje imitaciju motorike i grafomotorike, verbalno uvjetovanje te vježbe koje pospješuju razvoj govora, jezika, motorike i spoznaje. 

Više...

Udruga za autizam Bjelovar otvorila svoj novi prostor

U ponedjeljak, 7. prosinca svečano je otvoren prostor za povremeni boravak korisnika Udruge za autizam Bjelovar. Riječ je o prostoru koji je grad Bjelovar adaptirao i predao udruzi bez naknade najma, te uz obećanje pokrivanja svih režijskih troškova. 

Udruga za autizam Bjelovar je stara tek dvije godine, te je najmlađa članica Saveza udruga za autizam Hrvatske. Tim više je ovaj njihov pothvat vrijedan svake pohvale. U relativnom kratkom roku roditelji su uspjeli privući pozornost bjelovarske javnosti i lokalne uprave, te ishoditi ovaj izuzetno važan prostor. 

Predstavnici SUZAH-a su imali čast sudjelovati u otvaranju ovog prostora, koji će služiti za oko 30 članova Udruge, te uvelike poboljšati kvalitetu života za članove ove vrijedne udruge. 

Uspostave modela sustavne podrške savezima i udrugama osoba s invaliditetom

U srijedu, 4. studenog 2015. godine, održan zajednički sastanak Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Ministarstva socijalne politike i mladih te predstavnika 13 saveza udruga osoba s invaliditetom na temu uspostavljenog modela sustavne podrške savezima kroz Program Centara znanja za unapređenja kvalitete življenja osoba s invaliditetom. Zajedničkom sastanku prisustvovala je potpredsjednica Vlade i ministrica gospođa Milanka Opaćić, Iva Prpić, pomoćnica ministrice za provedbu socijalne politike, organizaciju i nadzor ustanova te upraviteljica Nacionalne zaklade, gđa Cvjetanom Plavša-Matić. Među savezima koji će primati sustavnu podršku nalazi se i Savez udruga za autizam Hrvatske.

Više...

Kako Noć vještica učiniti zabavnom djeci s autizmom - Autism Speaks

Većina djeca vole Noć vještica - od slatkiša do kostima i svega što dolazi s njima. No, za djecu s poremećajem iz autističnog spektra, to nije uvijek slučaj. Mom su sinu bile potrebne pripreme, učenje i praksa kako bi naučio voljeti Noć vještica. Sad mu je to omiljeni praznik.

Upravo je iz tog razloga naša Služba za pomoć obitelji sastavila popis savjeta za roditelje i skrbnike kako bi pripomogle učiniti Noć vještica ne samo jezivom, već sigurnom i zabavnom. Nama su zasigurno pomogli, pa sam ih htjela proslijediti prije no što zlodusi i goblini ušetaju u naše gradove.

Ako imate dijete s poremećajem iz autističnog spektra, pročitajte ili proslijedite ovaj e-mail nekome kome smatrate da bi ovi savjeti mogli koristiti.

Ovdje su neke ideje koje vašoj obitelji mogu učiniti zabavnu i sretnu Noć vještica:

  • Priprema je ključna! Objasnite unaprijed vašem djetetu što je moguće jasnije što se događa za Noć vještica. Poučne priče sa slikama mogu biti od velike pomoći. Pobrinite se naglasiti da, iako se neki aspekti mogu činiti zastrašujućim, Noć vještica je zapravo samo jedna veoma zabavna noć.
  • Dopustite djetetu da unaprijed provede neko vrijeme u svom kostimu kako bi bili sigurni da se u njemu osjeća udobno. Udobnost je sve!
  • Vježbom do savršenstva. Obavijestite neke od svojih susjeda par dana ranije da ćete doći, kako bi vaše dijete mogli provesti kroz događanja koja vas očekuju u subotu!   
  • Poznavanje djetetova limita. Ukoliko Noć vještica ne prođe onako kako ste planirali, ne brinite. Razmislite o koracima koje je vaše dijete napravilo ovaj praznik te gradite prema njima plan za sljedeću godinu.

Prikupili smo također savjete iz naše zajednice te ih odlučili podijeliti s vama. Sve ove savjete (! I više) možete pronaći na našem blogu - KLIKNI ovdje i podijelite svoje savjete s nama u komentarima!

Trick or treat,

Lisa Goring
Executive Vice President -- Programs and Services
Autism Speaks

ABA Tečaj za roditelje djece s autizmom, Split, 30.11.-12.12.2015.

Tečaj Primjenjene beahvioralne analize (ABA-Applyed Behavioral Analysis), koja će se održati u terminu od 30.11.-12.12.2015. u prostorijama Udruge Sudamja.

Predavač je certificirani behavioralni analitičar prof. F.Charles MacePhD,BCAB-D sa Nova Southern University, Florida,USA. Jedan je od najvećih i najpoznatijih svjetskih stručnjaka u Primjenjenoj behavioralnoj analizi ABA. Ponuđeni tečajevi su istodobno dva od potrebnih šest certificiranih tečajeva neophodnih ka međunarodnom certifikatu. Tečaj je namjenjen roditeljima djece s autizmom i ostalim posebnim potrebama, koji bi htjeli ovu metodu koristiti u radu i terapiji s vlastitom djecom. Tijekom tečaja uz teorijsko predavanje biti će uvrštene i praktično pokazane tehnike s djecom s autizmom pod supervizijom prof.F.Charlesa Macea.

U ovoj godini održati će se dva tečaja, ABA I i ABA II. ABA I je opća teorija i bazira se na osnovi znanstvenog istraživanja ABA terapije kod životinja. Vrlo je važna za viši stupanj primjene ABA. ABA II je viši stupanj i bazira se na osnovi znanstvenog istraživanja kod ljudi(čovjeka), klinička pomoć roditeljima djece s autizmom, poremećajem autističkog spektra,adhd-a... Sastoji se od teorije i prakse. Praktični dio (primjeri) rade se isključivo s djecom čiji su roditelji sudionici tečaja,na kojem se roditelju direktno pokazuje kako raditi s vlastitim djetetom. Također roditelji mogu slobodno,u dogovoru, s profesorom, ostati i duže od predviđene prakse kako bi im profesor detaljno pokazao pristup i način rada. Zbog ograničenog mjesta i broja sudionika, molimo sve zainteresirane da se što prije prijave zbog mjesta. Stoga vas molimo,da u slučaju Vaše zainteresiranosti popunite cijelu Pristupnicu. Trajanje: ABA I: od 30.11.-5.12 2015.(8:30-16:30), ABA II: 7.12.-12.12.2015(8:30-16:30).

Cijena tečaja: 
Za sudionike iz Splita i Hrvatske: 2.700 kuna Za sudionike iz Inozemstva: 360 eura Uplate se vrše u prostorijama udruge najkasnije do 15.11.2015. 
Cijena tečaja uključuje: 
Predavanje od 30.11.-12.12. (teoriju i praksu) ABA I(prvi stupanj) i ABA II (drugi stupanj), literaturu ABA, stručni simultani prijevod sa engleskog na hrvatski jezik, indvidualni rad s djecom s autizmom i njihovim roditeljima(koji pohađaju tečaj), uvjerenje o stručnoj osposobljenosti. 
Mjesto i vrijeme održavanja tečaja: UDRUGA „SUDAMJA“, SPLIT, POLJIČKA CESTA 2/1 Datum i održavanje tečaja: 30.11.-12.12.2015. (2 tjedna/pon.-sub./8 sati dnevno/

Informacije: Udruga Sudamja, Poljička cesta 2/I, tel. 021/389-077, mob.091/388-9900, 098/940-0791. E-mail:Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

XI Autism-Europe International Congress 16-18.09.2016, Edinburgh, UK

Autism-Europe’s 11th International Congress calls upon researchers, practitioners, teachers, individuals with ASD and other interested to send their abstract submissions by 31 December 2015. Organisers strongly advise that you read the rules governing abstract submission before submitting the abstract.  These will help to guide you in preparing your submission to ensure the best likelihood of acceptance. The document may be submitted by visiting the Ex Ordo abstract submission system (you will be required to set up a free account first before uploading your submission).

In this eleventh edition, submissions should to be linked to the overall theme of ‘Happy, healthy and empowered’. The Congress, which will be hosted from the 16 to the 18 September 2016 in the International Convention Centre in Edinburgh, UK, is organised by the National Autistic Society in partnership with Autism Europe.

The aim is to explore a broad range of perspectives, both theoretical and practical. Value will be placed on robust and well-evidenced knowledge, including academic research and professional, personal and collective experience within three key topic areas.

Firstly, the category ‘Happy’ looks for submissions that discuss improvements in quality of life for people on the autism spectrum, including: wellbeing, coping with anxiety, issues such as self-harming or other behavioural concerns, strategies to improve support in schools and services, sensory difficulties and strategies to improve educational practice. Nevertheless, these areas are simply proposed as guidance and organisers will accept abstracts that focus on other aspects of improving quality of life.

Secondly, the category ‘Healthy’ welcomes submissions that discuss the improvement of health outcomes for people on the autism spectrum, including: diagnosis and post-diagnostic support, physical health, mental health, practical support or other aspects of improving health outcomes.

Thirdly, the ‘Empowered’ category deals both with the empowerment of individuals on the autism spectrum, as well as the ways to equip professionals in order to support them better, such as: full participation and co-production, supporting and enabling communication, best practice models of delivery, translating theory into practice, autistic rights and policy issues and other aspects of empowerment.

The three topics mentioned above are designed to help provide coherence to the program, but not to be overly restrictive. Autism-Europe encourages individuals of all backgrounds to submit papers.

About the Congress

Participants registered by 31 October 2015 can benefit from the Super Early Booking rate, saving up to 30%. The Early Booking rate ends on 31 March 2016. Discounts for members are only applicable to individual members of Autism-Europe.  Organisational members do not qualify for the discount.  To find out more about becoming an individual member, please visit Autism-Europe website by clicking here.

The conference will be held at the Edinburgh International Conference Centre (EICC) on 16-18 September 2016. Situated at the heart of Scotland’s elegant and historic capital city, the EICC is one of the world’s most outstanding venues for conferences, conventions and exhibitions.

For further information about the Congress: http://www.autism.org.uk/autismeurope

For registration: http://www.autism.org.uk/news-and-events/nas-conferences/all-conferences/2016/xi-autism-europe/register.aspx

 

Picture1

Autism Europe

Rue Montoyer, 39 – bte 11

1000 Bruxelles

Tel : +32 2 675 75 05 - Fax : +32 2 675 72 70

www.autismeurope.org

 

downloaddownload (1) download (3) download (2)

XI-Autism-Europe-740x89

Post your message of support online to help stop discrimination

WAAD_2015_campaign_banner_LARGE_EN

Posjet dopredsjednice Vlade RH Udruzi za djecu s teškoćama u razvoju Zvončići

Dopredsjednica Vlade RH i ministrica Ministarstva socijalne politike i mladih Milanka Opačić u pratnji pomoćnice ministrice Ive Prpić i ostalih suradnika samoinicijativno je u ponedjeljak, 19.10.2015.g., posjetila i prisustvovala terapiji s djecom.

Ministrica je prisustvovala uobičajenim terapijama Udruge Zvončići koje se svakodnevno provode. Djelatnici Udruge upoznali su ih sa svakom pojedinom terapijom koja se provodi u udruzi, a imali su prilike pogledati neurofeedback terapiju, terapiju senzorne integracije, radnu terapiju i fizioterapiju.

Izuzetno nam je drago da je Udruga Zvončići dobila priliku pokazati što i kako rade s djecom. A najmanji su dobili ogromnu punu košaru slatkiša :)

Slike u nastavku!

 

Više...

Pitanje Saveza udruga za autizam Hrvatske g. Karamarku i gđi Markić

Pitanje Saveza udruga za autizam Hrvatske g. Karamarku, predsjedniku HDZ-a, te predstavnicima Stranke U ime obitelji – projekt domovina, Krešimiru Planiniću i Željki Markić koji najavljuju ukidanje podrške udrugama.


Poštovani, 

S obzirom na nadolazeće izbore imamo priliku gledati zaoštrenu bitku u domaćoj političkoj areni. Problem se pojavljuje kada koplja i sjekire iz arene počinju letjeti prema onima kojima je zaštita najpotrebnija - osobama s invaliditetom. Civilizirano društvo se mjeri po tome koliko brine o svojoj najranjivijoj populaciji. 

Više...

U Splitu održana edukacija

"Centar podrške skrbi za osobe s autizmom – od neurorizika do skrbi za odrasle" naziv je skupa koji se održao jučer, 13.10.2015., u Centru za autizam Split (Rendićeva 6). Edukaciju, koju je financirao Savez udruga za autizam Hrvatske, iz projekta institucionalne podrške za saveze Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, održao je mr.sc. Joško Barbir, prof. pedagog te prof. rehabilitator Sandra Bošković. Edukaciju je organizirala Udruga za autizam Split. 

Više...

Potpisan sporazum za otvaranje centra za autizam u Osijeku

Potpredsjednica Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar, ministar zdravlja Siniša Varga, župan Vladimir Šišljagić te gradonačelnik Ivan Vrkić potpisali su ovoga vikenda Sporazum o suradnji u uspostavi Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Osijek.

Sporazum je potpisan u prostorima Škole za osposobljavanje i obrazovanje Vinko Bek u Vinkovačkoj 3, čiji je osnivač Osječko-baranjska županija, a gdje će do jeseni 2017. biti izgrađen i novi Centar od 1000 m2 koji će moći primiti oko 250 korisnika. Rezultat je ovo dugogodišnjeg nastojanja roditelje djece s poremećajima autističnog spektra iz Osijeka koji već dugi niz godina ukazuju na ovaj problem.

Više...

Osvrt predsjednice SUZAH-a na potpisivanje Sporazuma o transformaciji Centra za autizam Zagreb

Dana 16.7.2015. u Centru za autizam Zagreb potpisan je sporazum o transformaciji Centra za autizam Zagreb i podružnica.

Sporazum o rješavanju statusa Centra za autizam Zagreb i osnivanju novih ustanova za osobe s poremećajima iz spektra autizma, potpisali su ministri Milanka Opačić i Vedran Mornar, gradonačelnici Zagreba i Rijeke Milan Bandić i Vojko Obersnel te zamjenica gradonačelnika Splita Aida Batarelo.

Ministre i gradonačelnike pratili su njihovi zamjenici i pročelnici odjela obrazovanja i socijalne skrbi.

Sporazumom se određuje transformacija Centra za autizam Zagreb na način da će se u Zagrebu uspostaviti  dvije ustanove – jedna u resoru obrazovanja za djecu do 21 godine, i druga u resoru socijalne skrbi za odrasle osobe s autizmom.

Više...

Održana edukacija - Senzorna integracija, Udruga "Naša dica"

U subotu, 20. lipnja 2015. godine je u gradskoj vijećnici u Kaštel Sućurcu, održan edukativni skup na temu Senzorne integracije u organizaciji Saveza udruga za autizam Hrvatske kroz Institucionalnu podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva u suradnji s Udrugom roditelja djece s posebnim potrebama Naša dica i podrškom grada Kaštela. Predavač je bila  dr.sc. Dragana Mamić, dipl.def., SI pedagog edukacijski rehabilitator u Centru za autizam Zagreb, voditelj programa poticanja senzorne integracije i autor niza stručnih i znanstvenih radova iz područja rada s osobama s autizmom.

Više...

Posjet predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Centru za autizam Rijeka

Na dan Sv. Vida, zaštitnika Grada Rijeke, 15. lipnja 2015 godine, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila je Centar za autizam Rijeka, u pratnji Gradonačelnika Rijeke i predstavnika Primorsko-goranske županije. Predsjednica je obišla prostore dnevnog boravka, radionica te senzornu sobu, učionica, gdje se upoznala  sa djecom i djelatnicima, vidjela aktivnosti, čula izvedbe djece – pozdravni govor, nastup muzičkog benda Centra - Riječki dečki, solo nastupe, napravila selfie s djecom, ukratko stekla sliku o radu CZA Rijeka.

Predsjednica se slikala sa svima i u učionicama i pri obilasku Centra jer svi su htjeli pozdraviti Predsjednicu i slikati se s njom. I djelatnici i štićenici Centra za autizam Rijeka bili su vidno uzbuđeni i ponosni jer im je bilo važno pokazati što znaju i što rade,  te imati sliku s Predsjednicom kao uspomenu na njezin posjet.

U pratnji Predsjednice kao domaćini bili su predstojnica CZA Rijeka, gđa Sandra Čavrak, i predsjednica Udruge za autizam Rijeka Lidija Penko, ujedno i predsjednica SUZAH-a, te ravnateljica CZA gđa Žarka Klopotan.

Velika nam je čast i ponosni smo što je Predsjednica odabrala posjetiti naš Centar u Rijeci, koji su roditelji Udruge Rijeka  inicirali i izborili da se otvori još 1996. godine.

Slike koje govore više od ovog kratkog osvrta u nastavku.

Više...

Hrvatska politika ujedinjena oko pitanja autizma

Savez udruga za autizam Hrvatske se pridružio inicijativi europske krovne organizacije Autism Europe za prikupljanje potpisa u svrhu prihvaćanje Deklaracije o autizmu u Europskom parlamentu. SUZAH, kao dugogodišnji član organizacije Austim Europe, sredinom svibnja je krenuo u prikupljanje potpisa hrvatskih zastupnika u Europskom Parlamentu, kako bi se u konačnom prebrojavanju s natpolovičnom večinom prihvatila Deklaracija. 

U periodu od samo 3 tjedna svi hrvatskih zastupnici su dali svoju podršku te potpisali Deklaraciju. U vrijeme predizbornog nadmetanja i sve veće napetosti na domaćoj političkoj sceni izuzetno je pohvalna senzibiliziranost političara koji predstavljaju Hrvatsku u važnoj europskoj instituciji. Uz to, Autism Europe je kroz komunikaciju naglasio kako je SUZAH prvi, od svih nacionalnih saveza EU, uspio dobiti pozitivnu povratnu informaciju od svih zastupnika. 

Više...

Hrvatska obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, Savez udruga za autizam Hrvatske s članicama, udrugama iz Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka, Pule, Nove Gradiške, Čakovca, Karlovca, Dubrovnika, Kaštela, Zadra i Zaprešića i Bjelovara u suradnji sa Centrom za autizam Zagreb i Edukacijsko rehabilitacijskim fakultetom, organizira 02.04.2015. niz promotivnih  aktivnosti na glavnim trgovima navedenih gradova.  

Cilj je podizanje opće svijesti javnosti i senzibiliteta, te aktivnije uključivanje nadležnih Ministarstava i drugih tijela u rješavanje problema osoba s autizmom. 
Podaci pokazuju na to da se pojavnost autističnog poremećaja u proteklih 50 godina povećava čak 15 puta; najnovija istraživanja procjenjuju pojavnost poremećaja iz autističnog spektra na otprilike 1 na 80 novorođenih. Procjenjuje se da u Hrvatskoj živi oko 12000 osoba s autizmom na osnovi dijagnostičkih podataka.

Više...

Hrvatska u plavom za autizam

Svake godine 02. travnja svijet obilježava dan svjesnosti o autizmu. Kako bi se i vizualno ukazalo na specifičnosti poremećaja iz autističnog spektra i potrebe ove osjetljive skupine gradovi diljem svijeta osvjetljavaju svoje znamenite građevine plavim svijetlima. 

Ove godine i hrvatski gradovi se pridružuju ovoj inicijativi uz Piramide u Gizi, baziliku Svete obitelji (Sagrada Família) u Barceloni i Empire State Building u New Yorku. Na inicijativu Saveza udruga za autizam Hrvatske i njegovih 13 udruga članica iz cijele Hrvatske, Čakovec, Zadar, Osijek, Rijeka, Nova Gradiška i Zagreb će plavim svijetlom obojati svoje istaknute građevine. 

U Čakovcu će plavim svijetlom biti obilježen Dom sindikata (stara gradska knjižnica) u samom centru grada. Zadar će osvijetliti poznatu crkvu sv. Donata. U Osijeku plavom će se bojom osvijetliti zgrade Hrvatske gospodarske komore u Ulici Europske avenije, Crkva sv. Roka u Ulici J.J. Strossmayera te Sakuntala park. 

Više...

Očitovanje SUZAH-a na Mišljenje Vlade RH o Posebnom izvješću pravobraniteljice

Očitovanje SUZAH-a na Mišljenje Vlade RH o Posebnom izvješću pravobraniteljice za osobe s invaliditetom vezano za zaštitu prava osoba s autizmom i poremećajima iz autističnog spektra. 

U prilogu objave (iznad teksta u plavom) možete naći očitovanje Saveza udruga za autizam Hrvatske o Mišljenju Vlade Republike Hrvatske. 

Predsjednica SUZAH-a Lidija Penko je u očitovanju navela kako postoji velika zabrinutost SUZAH-a i njegovih 13 udruga članica diljem Hrvatske, zbog činjenice da niti jedan roditelj, ili predstavnik neke udruge članice, nije uključen u rad međuresorne skupine za rješavanje problematike autizma u Republici Hrvatskoj. 

Više...

Održana godišnja skupština SUZAH-a

U subotu, 28.02. u Zagrebu je održana redovita godišnja skupština SUZAH-a. Predstavnici udruga članica su se okupili do 13:00 u prostorima Saveza na adresi Ljudevita Posavskog 37. 
Predsjednica SUZAH-a Lidija Penko je pozdravila sve okupljene na samom početku skupštine i izrazila svoje zadovoljstvo što su se okupili predstavnici udruga članica. 

Na skupštini su sudjelovali predstavnici Udruge za autizam Zagreb, Udruge "Kišni čovjek", Udruge "Pogled" iz Nedelišća, Udruge "Rubikon" iz Zaprešića, Udruge za autizam Split, Udruge za autizam Zadar, te Udruga za autizam iz Rijeke i Nove Gradiške. Uz to, na skupštini je bila prisutna i ravnateljica Centra za autizam Žarka Klopotan te redovita profesorica na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu prof. dr. sc. Jasmina Frey Škrinjar.

Više...

Završna konferencija ispitivanja socijalne uključenosti u obrazovnom sustavu

U maloj dvorani koncertne dvorane Vatroslav Lisinski u petak, 20.02.2015, održana je završna konferencija projekta „Ispitivanje socijalne uključenosti i kvalitete podrške u sustavima predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja za djecu i učenike s poremećajem iz autističnog spektra (PAS) i deficitom pažnje i hiperaktivnim poremećajem (ADHD)“. Iza ovog dugačkog i stručnog naziva stoji projekt koji je okupio stručnjake sa Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, predstavnike gradova Zagreba, Osijeka i Splita te stručne suradnike iz 341 obrazovne ustanove u Hrvatskoj. 
Cilj projekta je bio utvrditi broj djece i učenika s poremećajem iz autističnog spektra (PAS) i deficitom pažnje i hiperaktivnim poremećajem (ADHD) u sustavima redovnog odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj. 

Više...

Nova web stranica SUZAH-a

Ovom novom web stranicom želimo predstaviti Savez udruga za autizam Hrvatske i njegove udruge članice u cilju informiranja javnosti, stručnih službi koje se bave problematikom osoba s autizmom, a ponajprije roditelja diljem Hrvatske koji traže savjet i podršku za svoju djecu. Želja nam je da roditelji diljem Hrvatske znaju za postojanje i aktivnosti udruga članica kojima se mogu obratiti za savjet i podršku ili Savezu ako u njihovim sredinama nema lokalne udruge članice ili neke druge srodne udruge koja im može pomoći.

Više...

Preseljenje u novi prostor

Preseljenje u novi prostor

Udruga za Autizam Hrvatske, UZAH, trenutno je u fazi preseljenja u novi prostor dodijeljen od Grada Zagreba u Ulici Ljudevita Posavskog 37

Više...

SPORAZUM ZA BOLJU SKRB O DJECI S AUTIZMOM

SPORAZUM ZA BOLJU SKRB O DJECI S AUTIZMOM

Poštovani!

U nastavku je tekst sporazuma kojeg su potpisala  tri ministra  s UNICEF-om na Svjetski dan autizma

Zagreb, 02. travnja 2014.

Današnjim potpisivanjem sporazuma o suradnji između UNICEF-a i Ministarstava socijalne politike i mladih, Ministarstva zdravlja te Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, započinje zajednički rad na unaprjeđenju rane dijagnostike te rane intervencije za djecu s poremećajima iz autističnog spektra.

Više...

Odobrena institucionalna podrška

Odobrena institucionalna podrška

Utorak, 27 Svibanj 2014

Udruzi za autizam Hrvatske, odobrena je institucionalna podrška na natječaju Nacionalne zaklade Rezultati

Poziv na Redovnu izbornu Skupštinu

Poziv na Redovnu izbornu Skupštinu

Poštovani,

Udruga za autizam Hrvatske  poziva Vas na Redovnu izbornu skupštinu, koja će se održati u subotu 14. lipnja 2014. godine s početkom u 16:00 sati u Nedelišću – Hotel Aton.

Više...

Dan ustanove URIHO i Međunarodni dan osoba s invaliditetom

SUZAH je imao priliku sudjelovati na obilježavanju 68. rođendana ustanove URIHO (Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom) i Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, što je tradicionalno održano u KD Vatroslava Lisinskog, 2. prosinca.

Više...

Održana izborna skupština

Održana izborna skupština

U subotu 14.6.2014.g. održana je izborna skupština UZAH-a. Skupština je održana u Nedelišću, a na istoj je prisustvovalo  11 od 12 predstavnika članica.

Na skupštini su osim izbora predsjednika, donesene i odluke o formiranju upravnog i izvršnog odbora te su prihvaćene i izmjene i dopune statuta od kojih je najvažnije da je udruga promijenila naziv u Savez udruga za autizam Hravtske (SUZAH).

Više...