10 godina ureda Pravobranitelja za OSI

1. srpnja 2008. godine jednoglasnom odlukom Hrvatskog sabora na dužnost je stupila prva pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak. Time su osobe s invaliditetom u Hrvatskoj dobile specijaliziranu instituciju za zaštitu i praćenje ljudskih prava, praćenje provedbe UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i suzbijanje diskriminacije na osnovi invaliditeta.

Povodom desete godišnjice ovog važnog događaja za sve osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju kao i njihove obitelji u Hrvatskom saboru je 2. srpnja 2018. održano svečano obilježavanje kojem je domaćin bio predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Obilježavanju su nazočili predstavnici Hrvatskog sabora, Vlade, Ureda Predsjednice RH, ministarstava, ostalih pravobraniteljica, veleposlanstava, krovnih organizacija osoba s invaliditetom te drugih tijela i organizacija.

Kako bi naglasila važnost medija u unaprjeđivanju položaja osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, pravobraniteljica je dodijelila priznanja novinarima i medijima koji su se istaknuli u promicanju pozitivne percepcije osoba s invaliditetom i većeg stupnja društvene svijesti o osobama s invaliditetom u javnosti.

Ovom svečanom događanju prisustovala je i predsjednica Saveza udruga za autizam Hrvatske, Lidija Penko. SUZAH kroz godine ima kvalitetnu suradnju s uredom POSI koji su rezultirali i sudjelovanjem pravobraniteljice u mnogim događajima koje je organizirao Savez. Uz to, pravobniteljica je kroz kontinuiranu komunikaciju dobro upoznata i sa izazovima s kojima se suočavaju osobe s autizmom i njihove obitelji. Nadamo se kako će i naredno razdoblje biti obilježeno dobrom komunikacijom i obostranom podrškom te još jačim angažmanom pravobniteljice u rješavanju problematike autizma u Hrvatskoj.