Predstavljena prva godina programa "Mama i tata - znaju i stignu"

U utorak, 29. svibnja, u Centru za kulturu i informacije Maksimira, Savez udruga za autizam je održao predstavljanje prve godine provedbe programa „Mama i tata – znaju i stignu“. 

Ovaj program, koji se provodi uz financijsku podršku Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, ima za cilj pružanje podrške obiteljima djece s autizmom na prostoru Grada Zagreba i okolice. U prvu godinu provedbe programa uključeno je devet obitelji i ukupno deset djece s poremećajem iz spektra autizma. Uz podršku u obitelji, u obliku strukturirane brige za djecu s autizmom, roditelji su imali priliku sudjelovati i u edukaciji na temu autizma, na psihosocijalnoj grupi podrške te im je bilo dostupno pravno savjetovanje. 

Na predstavljanju su se okupili svi predstavnici programskog tima te djelatnici SUZAH-a, pojedini djelatnici Centra za socijalnu skrb Zagreb, predstavnica Grada Zagreba te roditelji zainteresirani za sudjelovanje u drugoj godini provedbe programa. 

Lidija Penko, predsjednica SUZAH-a je na početku pozdravila okupljene te naglasila kako je program nastao kao odgovor na mnoge priče roditelja koji su svjedočili kako nemaju vremena, često ni vještina i malo podrške u brizi za svoju djecu. Uz to, napomenula je da je ovaj program samo kap u moru onoga što je potrebno na razini cijele Hrvatske, te se nada kako će nadležne vlasti prepoznati rezultate ovog programa te sami početi implementirati neki oblik stručne podrške za obitelji djece s autizmom po cijeloj Hrvatskoj. 

Luka Femec, Matea Begić, Lea Črček i Nikola Tadić su kroz 35 minuta prezentirali različite aspekte i rezultate programa s jasnim naglaskom kako su svi uključeni u program bili izuzetno zadovoljni, na što ukazuju i iznimni rezultati evaluacija. 

Zaključeno je kako u drugu godinu provedbe SUZAH ulazi s novim kapacitetima i bogatiji za iskustva i lekcije prve godine. Cilj je nakon 3 godine imati kvalitetan i dobro razrađeni program koji se može lako implementirati bilo gdje na prostoru Hrvatske.