Usvojena nacionalna strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom

Vlada je u četvrtak (20. travnja) usvojila nacionalnu strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2020. godine, koja usklađuje sve politike na području promicanja prava osoba s invaliditetom s dostignutim standardima na globalnoj razini i trendovima kojima je cilj da osobama s invaliditetom sva područja života i djelovanja budu otvorena i pristupačna.

U sklopu Strategije, pod područjem djelovanja za život u zajednici, navedena je mjera unaprjeđivanja sustava probira, rane dijagnostike i rane intervencije za djecu s teškoćama u razvoju, i tu su kao aktivnosti navedene usvajanje Nacionalog okvira za rani probir i dijagnostiku djece s poremećajem iz autističnog spektra i uspostava 5 dijagnostičkih centara za djecu s poremećajima iz autističnog spektra.

Prema ovom planu Hrvatska bi trebala dobiti pet regionalnih centara za djecu s poremećajem iz spektra autizma. Osim toga, država bi trebala konačno izraditi i nacionalni okvir za rani probir i ranu dijagnostiku djece s poremećajem iz spektra autizma. Važno je napomenuti da je izrada nacionalnog okvira započeta u nekoliko navrata, ali nikad dovršena. U izjavi za Novi List Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić, je izjavila kako je autizam najlošije pokriven sektor, no naglašava kako Strategija izjednačava mogućnosti za osobe s invaliditetom za iduće tri godine i sadrži mjerljive pokazatelje. 

Želimo ojačati smještaj osobama s invaliditetom u stambenim zajednicama, da i oni budu dio susjedstva, prostora u kojima živimo, da nisu dislocirani u velikim ustanovama, dodala je ministrica Murganić. 

Savez udruga za autizam Hrvatske je ohrabren potezom Vlade te izjavama nadležne ministrice. Ipak, oprezni smo u našem optimizmu s obzirom da smo kroz godine bili svjedoci mnogih obečanja i pozitivnih izjava političara. Ostajemo na raspolaganju ministarstvu i nadležnim ustanovama. Sudjelovali smo u izradi strategije te ćemo nastaviti i pratiti provedbu iste.