Na riječkom Korzu održan koncert povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu

Na riječkom Korzu je održan veliki humanitarni koncert pod nazivom »Priđi mi bliže« koji su, povodom obilježavanja Dana svjesnosti o autizmu i 20. godišnjice njihovog postojanja, organizirali Udruga za skrb autističnih osoba Rijeka i Centar za autizam Rijeka.

Idejni začetnik koncerta koji je okupio brojnu publiku svih generacija riječki je glazbenik Damir Urban te Sanja Barić i Vojko Rožmanić, voditelji benda Riječki dečki sastavljenog od učenika Centra. Član tog benda, Jan Šokčević, prošle je godine nastupao u manifestaciji Autizam Got Talent u Londonu s pjesmom »Mjesto za mene«.

Potporu hvalevrijednoj humanitarnoj akciji tijekom koje su se prikupljale donacije namijenjene izgradnji Senzorskog parka Centra za autizam podržale su brojna poznata glazbena imena.

Na Korzu su tako nastupili: Urban &4, Riječki dečki & Andrea (učenici Centra za autizam), En Face, Beatles Revival Band, Ivan Dečak (Vatra), Leo Rumora (ex Ogledala), Dean Škaljac (ex Grad), Boris Štok, Gane Rimatore, Pehlin Kings, Filip Flego, Neno Belan, kao i Praputnjarski slavići, Laura i Lara Vidović i djeca iz Udruga za Down sindrom Rijeka 21... Učenici iz Centra za autizam sa svakim su gostom izveli jednu ili dvije pjesme.

Ovakav događaj na kojem osobe s autizmom uspješno izvode rock skladbe na pozornici je jedinstven u Hrvatskoj, a vjerojatno i šire. Izbor pjesama bio je vrlo simboličan: stihovi odabranog repertoara mogu se povezati sa stanjem osoba s autizmom – »Mjesto za mene«, »Svijet za nas«, »Priđi mi bliže«, »Ima li nešto«, »Ogledala«, »Imagine« itd.

Sredstava za dovršavanje Senzornog parka prikupljala su se prodajom čestitaka, unikatnih učeničkih radova, majica i drugih predmeta koje je bilo moguće nabaviti, ali i tijekom cijelog prošlog tjedna na štandu na Korzu.

Također, nudilo su i humanitarno fotografiranje za koje je bilo potrebno donirati 20 kuna.

Tekst u dijelu prenesen sa stranica Novog Lista: http://www.novilist.hr/Scena/Glazba/Pridi-mi-blize-Pogledajte-kako-je-Rijeka-opet-pokazala-svoje-veliko-srce